Lån penge

Pengenes historie | Fra de første betalingsmidler til kreditkortet

Penge er en så integreret del af vores hverdag, at det er umuligt at forestille sig den menneskelige eksistens uden. Men i de helt gamle dage havde mennesker ikke den slags papirpenge, vi bruger i dag. De tidligste samfund blomstrede via et system der bestod af byttehandler - hvor råvarer blev udvekslet for andre varer. Problemer opstod, da de varer, som skulle udveksles var tunge eller letfordærvelige eller ikke kunne rykkes. Disse problemer gav anlednin til alternativer, som var lette at transportere, kunne standardiseres og anvendes som en repræsentant for værdien af et produkt. De første mønter blev indført.

De første mønter
De kinesiske mønter menes at være den første brug af mønter udført i bronze for handel omkring 1500 f.Kr.. Brugen af metal i mønterne gav flere fordele. Mønterne kunne let produceres, metallet kunne omformes og formes som mønter igen, når de blev for slidte og derudover var de modstandsdygtige over for slitage.

Bronze som standard mønt-metal
I andre civilisationer, var det ædle metaller såsom guld og sølv, der blev anvendt i overensstemmelse med siddende monarker. Men det praktiske ved at bruge billige metaller, så de fattigere dele af befolkningen også kunne handle, blev hurtigt indlysende. Bronze blev derfor hurtigt den mest almindelig metal, der blev anvendt til mønter.

Mønter blev også et middel til et lands politiske ledere for at reklamere for deres storhed. Mange gamle mønter var præget med billeder eller kongevåbnet fra forskellige herskere, som var ved magten på det tidspunkt, mønten er produceret.

De første sedler
Billede lånt fra www.naitionalbanken.dkPapirpenge menes også at være kommet fra Kina i 960 AD. En mangel på den rette forståelse af pengens magt, førte til ubegrænset pengeproduktion.Voldsom inflation skyldes at overdrevet mange papirpenge blev hældt i den kinesiske økonomi, der førte til en tro blandt folk på alt, til en hver pris, kunne købes af alle. Alt dette medførte at papirpenge blev forbudt i de senere år under Ming dynastiet.

Men den de faldende metalreserver gjorde brugen af papirpenge uundgåelig igen. Begrebet repræsentative penge kom til, da det man begyndte at producere penge, som faktisk havde en mindre værdi end den de repræsenterede.

Guldreserver
De første repræsentative penge blev bakket op af guld og sølv reserver fra regeringerne. Det betød, at man kunne ombytte sit valuta til et tilsvarende antal af værdifulde penge ved at præsentere det for sin bank. Det var en tilbagevenden til den tid hvor den faktiske værdi af mønten var mål for sin købekraft. Denne guld-standard voksede i et stykke tid, indtil den voksende økonomi og befolkning gjorde det uholdbart. Det var umuligt at fastholde en stærk vækst i økonomien, da valutaen blev begrænset til den mængde guld der var.

Nutidens penge
Alle i nutidens økonomier brug befalingspenge. Regeringen udsteder en befaling med at valutaen der trykkes skal have den pålydende værdi. .Således får nutidens penge sin værdi fra en regering eller juridisk enhed, og ikke fra værdien af materialet de er lavet af.


Om 'Pengenes historie | Fra de første betalingsmidler til kreditkortet' #183
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge