Lån penge

Inflation | Når priserne på vare og tjenesteydelser stiger

Når der i fjernsynet bliver snakket med om økonomi, krise, købekraft osv., bliver ordet inflatio ofte nævnt. Ordet inflation stammer fra den latinske betegnelse oppustning. Som den latinske betegnelse ligger op til, så betyder inflation, prisstigninger på varer og tjenesteydelser. Inflationen betyder mere pengemæssigt, at pengene bliver mindre værd. Når samfundets varer stiger i pris, så vil i langt de fleste tilfælde betyde, at forbrugernes købekraft falder.

Prisstigninger og vækst
Prisen på varer og tjenesteydelser kan årligt stige med en varieret procentsats, men den mest normale prisstigning ligger på 2 %. I takt med at et land bliver rigere, så ses det at være helt acceptabelt, at prisniveauet stiger, hvilket også er en helt naturlig reaktion i samfundet, når et land bliver rigere. Sammen med denne udvikling vil efterspørgslen på varer og tjenester også stige. Når efterspørgslen og priserne er steget, vil der automatisk komme nye krav i samfundet om, at omkostningerne til produktion af varer samt lønniveauet også skal stige.

I forlængelse af dette afsnit kan vi sige, at der er flere forskellige udfordringer forbundet med inflationen. Overordnet set er disse udfordringer, stigende lønninger, faldende eller negativ betalingsbalance, faldende købekraft og opsparing, lavere rente, flere optagelser af lån, samt faldende konkurrenceevne i de tilfælde, hvor inflationen er højere end i udlandet.

Hvordan måles inflationen?
For at man kan finde ud af, hvor stor inflationen er, skal denne måles ved hjælp af en inflationsrate. Denne rate angiver, hvor store ændringerne i prisen fra det forrige år er i forhold til det pågældende år, man befinder sig i. Dette tal ses i procent af det forrige års priser. Prisniveauet bliver målt af et prisindeks, som måles af Danmarks Statistik. Foruden Danmarks Statistiks målinger i Danmark, måler EU også flere forskellige indeks.
Bekæmpelse af inflationen

I verdenssamfundet vil man hele tiden sørge for at holde inflationen på et stabilt og tilfredsstillende niveau. I EU arbejder man bl.a. på at holde euroen stabil og troværdig over for resten af verden. Et af kravene for at kunne have euroen som valuta er, at et land ikke må have store afvigelser fra inflationen i de andre medlemslande.
Det er igennem landenes renteniveau, at man styrer inflationen. Med det samme der er en tendens til, at inflationen stiger, så hæver man samtidig renten. Dette vil medføre, at virksomhedernes og forbrugernes omkostninger stiger, og det vil dermed betyde, at efterspørgslen falder.


Om 'Inflation | Når priserne på vare og tjenesteydelser stiger' #323
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge