Lån penge

Rente - Hvad skal du vide om renter i forbindelse med lån

Generelle informationer om renten
Ordet rente sættes i forbindelse med lån af penge. Når man låner penge, har det nogle omkostninger bl.a. i form af en rente, som tilskrives det lånte beløb. Optages et lån i bank angives renten som en procentsats pr. betalingsperiode eller pr. år. Renten skal som regel betales løbende, men den kan også tilskrives det lånte beløb, hvorefter beløbet vokser. Omvendt kan det siges, at hvis man opretter en opsparingskonto i sin bank, låner man i princippet penge til banken, og det er dig som kunde, der får en rente af banken.

Rentens størrelse varierer alt efter hvilken type lån, man optager. Der vil altid være en risiko i forbindelse med låntagning, og renten vil være højere på de lån med den største risiko for låneudbyderen. Ligeledes påvirkes renten også af inflationen, idet den nominelle rente vil være højere, når prisstigningerne er store. Omvendt vil renten være lavere i de perioder, hvor priserne er faldende.

Begreber som bruges i forbindelse med renten
I forbindelse med renter er der andre begreber, man skal være opmærksomme på. Bl.a. er der realrenten, som er en betegnelse for den rente, der fremkommer, når den nominelle rente er fratrukket inflationen. Den nominelle rente er den påtrykte rente, som tilskrives.

Et andet begreb er den effektive rente, der er et udtryk for långiverens samlede afkast i selve låneperioden. I den effektive rente indregnes foruden den nominelle rente også eventuelle kurstab, etableringsprovision og andre øvrige omkostninger ved lånets optagelse samt løbende provision og/eller diverse gebyrer. Kigger man på korte betalingsterminer, vil den effektive rente være højere end ved lån med lange løbetider. De omkostninger, der kan fratrækkes et lån ved etableringen, kan sammenlignes med et kurstab og påvirker derfor betydeligt den effektive rente.

Det sidste begreb vi vil komme ind på er den variable rente. Denne er hele tiden stigende og faldende, og den følger derfor markedsrentens generelle udvikling. Den variable rente fastsættes for ind- og udlån ca. hver 3., 6. eller 12. måned, men den kan også fastsættes op til hver 10. år. På grund af disse ting kaldes lån med en variabel rente også for rentetilpasningslån, da renten løbende tilpasses lånet.

Fordelene ved en variabel rente er, at ydelsen bliver lavere, da rente som regel er lavere end ved fast forrentede lån. Når renten falder, vil ydelsen automatisk falde tilsvarende. Når der er en lave rente, vil det betyde, at man i starten afdrager mere på lånet i forhold til et tilsvarende lån med den samme løbetid og med en fast rente.

Der er selvfølgelig også forbundet nogle ulemper ved den variable rente. Ulemperne er, at da renten tilpasses løbende, vil der ikke være nogen grænser for, hvor højt eller hvor lavt renten må stige eller falde. Det betyder med andre ord også, at lånets rente er fuldt ud afhængig af markedsrenten. Ønsker man at minimere risikoen for høje stigende renter, tilbyder flere banker en aftale om et renteloft. Med et renteloft er man hele tiden sikret, at rente ikke vil overstige det loft, der er aftalt med banken.


Om 'Rente - Hvad skal du vide om renter i forbindelse med lån' #39
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge