Lån penge

IT Factory & Stein Bagger: Skandalen der rystede hele Danmark!

IT Factory var indtil d. 1. december 2008 en meget anerkendt og velfungerende IT virksomhed. I løbet af 2008 havde IT Factory fået Computerworlds pris, som årets bedste danske IT virksomheh pga. meget imponerende økonomiske resultater. Derudover modtog IT Factory også revisionsfirmaet Ernst & Youngs pris som Entrepreneur Of The Year. Kampen om at vinde denne pris er Danmarks og verdens mest anerkendte vækstskaberkonkurrence, og det er samtidig en hyldest til de dygtigste og mest innovative vækstskabere. I løbet af år 2009 skulle IT Factory havde været hovedsponsor for cykelholdet Team CSC Saxo Bank, men dette blev ikke en realitet.

Virksomheden var ejet af JMI Invest, og IT Factory blev i første omgang stiftet i 1997, men da virksomheden efter få år gik konkurs, genopstod IT Factory påny under samme navn i 2001. Det var planen, at IT Factory skulle have været noteret på Børsen, men det fik Finanskrisen sat en stopper for. Finansmanden Asger Jensby var bestyrrelsesformand, og Stein Bagger var administrerende direktør.

Mandag d. 1. december 2008 kom det frem, at den administrerende direktør Stein Bagger torsdagen forinden var forsvundet. Rygterne lød på, at han havde bedraget IT Factory for mindst 500 mio. kr. På baggrund af Stein Baggers bedrageri, valgte IT Factorys bestyrrelse d. 1. december 2008 at indgive en konkurs mod IT Factory til skifteretten, og senere den samme dag afsagde retten konkursdekret over virksomheden.

I slutningen af november var Stein Bagger sammen med sin kone og IT Factorys medejer Peter Sølbeck samt hans kone på en kombineret forretnings- og fornøjelsesrejse til Dubai. Det var under denne rejse, at Stein Bagger forsvandt. Hans kone vælger at efterlyse ham via Interpol, men i mellemtiden er Stein Bagger rejst til New York, hvor hans svenske forretningspartner Mikael Ljungman har sørget for at leje en bil til ham. Det kom senere frem, at Mikael Ljungman på det tidspunkt ikke havde kendskab til sagen om svindel og bedrageri. Efter ankomsten til New York gik der ikke mange dage, før Stein Bagger selv valgte at køre til Los Angeles for at melde sig selv. Stein Bagger var tilbage i Danmark d. 16. december, hvor han samme dag i retten i Lyngby erklærede sig skyldig i bedrageri og dokumentfalsk.

Stein Baggers baggrund
Læs mere om Stein BaggerStein Bagger er født d. 20. januar 1967 på Frederiksberg. Han er opvokset i Frederiksværk sammen med sin mor Mia Bagger, der er uddannet journalist og forfatter. Faderen Rolf Bagger var også journalist og forfatter, og han blev skilt fra Stein Baggers mor, da han var 1 år gammel. Siden skilsmissen har Stein Bagger ikke haft yderligere kontakt med sin far. Privat har Stein Bagger datteren Oliva sammen med sin første kone Martina S. Bagger fra Sverige. De blev dog skilt, og Stein Bagger fandt sammen med den tidligere ejendomsmægler hos Home, Anette Uttenthal.

Kigger man lidt nærmere på Stein Baggers karriere, så var han med til at opstarte Frederiksværks Motionscenter, idet hans interesse for bodybuilding var meget stor. Da han var 18 år, stillede han op i sin første bodybuilder konkurrence og blev nummer 3. Fra 1984 til 1991 arbejder Stein Bagger som professionel bodybuilder, og i denne periode var han også med til at lave aktivitetsguider for Spies Rejser til turiststederne på Mallorca og Tenerife.

Da Stein Bagger var 25 år, åbnede han en række selskaber inden for IT-produkter og helsekost. Dog eksisterede selskaberne ikke i særlig lang tid, da de gik konkurs en efter en. I begyndelsen af 1990erne stiftede Stein Bagger sammen med Eric Larsen firmaet Danish Pro Product ApS, som solgte bodybuilder produkter i de danske fitnesscentre. Dog måtte produkterne ikke sælges i Danmark, idet produkterne ikke var fortoldede korrekt. I perioden 1991 til 1993 var Stein Bagger medstifter og administrerende direktør for selskabet ARC, og fra 1993 til 1997 var han medstifter af konsulentvirksomheden Future Qulity Systems. Herefter var Stein Bagger også medstifer og direktør for MasterFram i perioden 1997 til 2001, hvorefter han blev administrerende direktør for IT-virksomheden IT Factory.

Stein Baggers uddannelse og første fup numre
Hvis man spørger Stein Bagger selv, så har han en bachelorgrad i regnskab og økonomi, en mastergrad i buisness adminstration samt en PH.d grad i international buisness. Efter skadalen om IT Factory, opstod der tvivl om, om Stein Bagger overhovedet havde de uddannelser, som han sagde. Der blev lavet nogle undersøgelser, og ifølge Edinburgh Buisness School har Stein Bagger ikke nogen mastergrad i buiness administration, da han kun var tilmeldt studiet, men han gennemførte det aldrig.

Stein Bagger havde angivet en PH.d grad fra San Francisco Technical University, som egentlig var et ucertificeret universitet, som bare havde til huse i et boligkompleks. Det var her Stein Bagger startede sine fup numre, idet han instruerede en amerikansk kunstner bosat i Danmark til at lade som om, hun var receptionist ved det såkaldte universitet. Dog havde en journalist fået færden af, at der var noget galt, og hun ville undersøge sagen nærmere. Dette var Stein Bagger klar over, så han forberedte et manuskript til receptionisten og forklarede vedkommende, at denne konstruerede telefonsamtale bare var et led i hendes uddannelse til receptionist.

Det første rigtige fup nummer, Stein Bagger stod for, fandt sted, hvor han gjorde brug af reputation management. Han gjorde dette for at nedbringe den dårlige omtale, som var kommet frem på internettet i forbindelse med en sag om snyd i forbindelse med momsafgifter på luksusbiler.
Det andet fup nummer, som Stein Bagger stod bag, var rettet imod Danske Bank. Her blev banken snydt, idet en kundechef og ledende medarbejder skrev under som vitterlighesvidne på en leasingkontrakt. Her brugte Stein Baggers Asger Jensby underskrift, og Asger Jensby skulle naturligvis ikke være tilstede.

Hvad var det, der skete?
Sagen om IT Factory går ud på, at den administrerende direktør Stein Bagger har svindlet, snydt og bedraget for mere end 500 mio. kr. Dette gjorde han ved at oprette falske selskaber, leasingaftaler, kunder mm. Desuden forfalskede han også underskrifter bl.a. fra IT Factorys bestyrrelsesformand Asger Jensby.

Da der er sket mange ting i forbindelse med sagen om Stein Bagger og skandalen om IT Factory, har vi lavet en sammenfatning, som giver et overblik over, hvad der egentlig skete på de forskellige tidspunkter i månederne op til d. 1. december 2008.

Faktisk begyndte sagen om IT Factory d. 24. maj 2007, da IT Factorys bestyrrelsesformand Asger Jensby modtager en anonym e-mail, hvor der bliver advaret om, at der er mistanke om svindel og bedrageri i IT Factory. Asger Jensby går selvfølgelig til Stein Bagger med sagen, men på en usædvanlig god måde, får Stein Bagger forklaret sig ud af sagen, så der ikke kommer nogen yderligere mistanke. Ca. halvandet år senere kommer Stein Bagger og IT Factory igen i mediernes søgelys, da virksomheden vinder Computerworlds pris for dygtigste IT-virksomhed. Flere undre sig lidt og især freelancejournalisten Dorte Toft får interesse for IT Factorys impornerende resultater. Hun sætter dermed et kritisk fokus på IT Factory, og hun skriver artiklerne Mystik om danske IT Factory-partnere og IT Factorys hemmeligheder – læs hele historien, som begge bliver udgivet ca. 2 uger før, IT Factory bliver erklæret konkurs.

Mandag d. 24. november 2008 bliver Allan Vestergaard, som er forretningspartner i IT Factory, overfaldet foran sit hjem i Farum. Dette bliver medierne dog først opmærksom på, efter IT Factorys konkurs. To dage efter overfaldet på Allan Vestergaard, rejser Stein Bagger til Dubai, og han fortæller bestyrrelsesformanden Asger Jensby, at han skal på forretningsrejse til USA.

Dagen efter Stein Bagger er taget på forretningsrejse, ringer forretningspartneren Allan Vestergaard til bestyrrelsesformanden Asger Jensby. Dette bliver en overraskende opringning for Allen Vestergaard, da han ikke er klar over, at Stein Bagger ikke sidder alene på ejerskabet af IT Factory. Det er også den dag, at Asger Jensby finder ud af, at Stein Bagger har løjet, da hans advokat kan fortælle, at Stein Bagger er i Dubai og ikke i USA. Samme tid i Dubai forlader Stein Bagger landet, og han hæver et stort pengebeløb. Det er også torsdag d. 27. november, at IT Factory modtager Ernst & Youngs pris som årets entreprnørvirksomhed.

Få dage senere opdager Asger Jensby, at der ligger et hemmeligt kontor tæt på Hotel Schæffergården, som ligger i nærheden af IT Factorys kontor. Her har Stein Bagger forfalsket leasingkontrakter og dermed snydt IT Factory for op mod ca. en milliard kroner. Disse dokumenter er med til at gøre situationen for IT Factory værre, og dagen efter bliver virksomheden erklæret konkurs

Konkursen
Eftersøgningen af Stein Bagger bliver sat ind, og han bliver efterlyst af Interpol. Asger Jensby forsvarer sig selv over for pressen og udtrykker, han ikke har noget med anklagerne mod IT Factory at gøre, og at Stein Bagger er en person med psykopatlignende egenskaber. Denne dag kommer det også frem, at Stein Bagger har forfalsket Asger Jensby underskrift på leasingkontrakterne, som blev gemt for IT Factory. Således blev der oparbejdet overskud i partnervirksomhederne uden at det fremgik af IT Factorys papirer, at man skyldte leasingselskaberne penge. Præcis 4 dage efter prisen for årets entreprenørvirksomheder, får IT Factory frataget prisen igen.

Tirsdag d. 2. december 2008 bekræfter HA rockeren Jørn Jønke Nielsen, at Brian Sandberg har fungeret som Stein Baggers sikkerhedsrådgiver, og han har også skulle passe på Stein Baggers boliger i Danmark og Frankrig samt IT Factorys hovedsæde i Gentofte. Dagen efter skriver Børsen, at IT Factory faktisk allerede tilbage i 2003 var blevet anmeldt for at forfalske dokumenter, men der var bare ikke rigtig gjort noget ved sagen.

D. 4. december bliver den dag, hvor Stein Bagger formelt set bliver sigtet for groft bedrageri og dokumentfalsk for op mod 1 milliard kroner. På det intnernationale plan bliver der udstedt en arrestordre på Stein Bagger, og han er dermed efterlyst i knap 190 lande. Denne dag afsløres det også, at Stein Bagger efter nytår vil blive sigtet for momssvig på ca. 10 mio. kr., hvor han vil risikere en dom på op til 8 år.

Børsen afslører d. 5. december en e-mail korrespondance mellem Allan Vestergaard, Stein Bagger, en af Alle Vestergaards koumminkationsrådgivere samt en mand, Erik Ove, som udgiver sig for at være PR-mand i IT Factory. Alle fire skulle have deltaget i en telefonkonference d. 27. november, hvor de sidste detaljer for Allan Vestergaard og Stein Baggers overtagelse af IT Factory skulle falde på plads. Dog går noget galt, og Allan Vestergaard finder ud af, at Erik Ove er en falsk identitet, og Allan Vestergaard indser, at overtagelsen blot var et svindelnummer, så han kontakter derfor Asger Jensby. Det er efter denne telefonkonference, at Stein Bagger forsvinder. Dagen efter, d. 6. december, melder Stein Bagger sig selv og siger, at han er efterlyst af det danske politi. Han siger desuden også, at han har været udsat for et komplot.

Det er en lettelse for Stein Baggers familie, da han melder sig selv. På familien Baggers hjemmesider bliver der offentliggjort en e-mail, hvor Stein Bagger påstår, at han er blevet presset til økonomisk kriminalitet gennem trusler mod ham og hans familie. Her efter udtaler Asger Jensby, at Stein Bagger er den eneste, som kan fortælle, hvad der præcist er foregået, og han er også den eneste, som kan rense Asger Jensby for en hver mistanke.

Mandag d. 8. december bliver det fastslået, at der ikke er nogen beviser, som peger på, at Asger Jensby har begået nogen form for kriminalitet. Der går yderligere ca. en uges tid, og Stein Bagger er tilbage i Danmark. Tirsdag d. 16. december erklærer Stein Bagger sig skyldig i bedrageri og dokumentfalsk, og en retssag begynder at køre mod ham. Der går nogle måneder, før den endelig dom bliver afsagt, og d. 12. juni 2009, bliver Stein Bagger idømt 7 års ubetinget fængsel.


Om 'IT Factory & Stein Bagger: Skandalen der rystede hele Danmark!' #134
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).




Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge