Lån penge

Nationalbanken i Danmark: Læs mere om den danske nationalbank

Nationalbanken i Danmark blev oprettet i 1818 for at få styr på pengevæsenet, da der ha vde været en statsbankerot i 1813. Nationalbanken har en lang tradition for at være politisk uafhængig. I 1936 blev det seneste lovgrundlag lavet, og det er også her at banken blev en selvejende institution. Princippet om at centralbanker, som Nationalbanken skal være uafhængige er vidt udbredt, da det også er traktatfæstet i EU-traktaten. Heri står det blandt andet at centralbaner ikke må søge eller modtage instrukser fra blandt andet staten. Banken har overordnet tre formål:

1 ) At skabe stabile priser – Lav inflation
2 ) Sikre kontante og elektroniske betalinger
3 ) Stabilitet i det finansielle system ved overvågning

Nationalbanken har offentliggjort nogle grundholdninger. Et par af disse er blandt andet andet at Nationalbanken skal være et spændende sted at arbejde, og at man aktivt skal forny sig mens man samtidig respekterer traditionerne. Mere interessant er det dog at Nationalbanken aktivt skal forsøge at påvirke udviklingen og udadtil kommunikere bankens holdninger, både nationalt men også internationalt.

Da banken blev oprettet i 1818 var det som et privat aktieselskab, der af kongen – Frederik d. 6. – fik eneret på at udstede sedler i 90 år. Man valgte at gøre det således, fordi bankerotten havde givet den erfaring, at det var for farligt at lade staten stå for det selv.

I gennem tiden har Nationalbanken haft flere filialer i de større danske byer, men det har man ikke mere.

I dag hedder direktøren Nils Bernstein, og han har siddet på posten siden 2005. Bestyrelsen i Nationalbanken består af 7 personer. Formanden er koncerndirektøren fra Danisco A/S Søren Bjerre-Nielsen, mens Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Helle Thorning-Schmidt, formand for Socialdemokraterne, også sidder i bestyrelsen.

Rent historisk set var bankens formål i starten blot at få styr på udstedelsen af sedler efter statsbankerotten, hvor der ikke var dækning for alle de sedler der var udsted.

I 1875 stod Nationalbanken også for processen, da man gik fra rigsdaler til kroner. På daværende tidspunkt tiltrådte man også konventionen om den Skandinaviske Møntunion, der betød at alle skandinaviske lande fik samme regneenhed, nemlig kronen. På dette tidspunkt indførte man også guldfoden, der varede op til 1. verdenskrig, men dog kom tilbage i 1924.

Bankernes bank
Nationalbanken kan betragtes som bankernes bank. Hver dag foretages mange transaktioner i Danmark, og hvis man som privatperson eller virksomhed overfører penge fra en bank til en anden, betaler den første bank den anden bank via deres konti i Nationalbanken. Der bruges flere forskellige systemer, alt efter hvilken slags betaling der er tale om.

Den danske Nationalbank er med til at håndtere den økonomiske politik, og er ansvarlig for den del man kalder pengepolitikken. Der er en klar rollefordeling mellem Nationalbanken og regeringen, da regeringen står for finanspolitikken og den øvrige økonomiske politik. Nationalbanken er med sin pengepolitik ansvarlig for at valutakursen er stabil. Dette reguleres ved at holde en lav inflation, og man sammenligner den med euroen. Dette gør man da Danmark fører fastkurspolitik over for euroen, hvilket betyder at man skal holde en stabil kronekurs overfor euroen.Om 'Nationalbanken i Danmark: Læs mere om den danske nationalbank' #189
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge