Lån penge

Roskilde Bank: Fra etablering til konkurs - Læs historien her!

Roskilde Bank har gennem de seneste par år været meget i medierne i forbindelse med bankens konkurs. Banken havde afdelinger i hovedstadsområdet, men havde hovedsæde i Roskilde. Roskilde Bank blev grundlagt i 1884, og i 1996 fusionerede banken med Ringsted Sparekasse. Efter konkursen er banken blevet over taget af Nationalbanken og Det Private Beredskab til Afvikling af Nødlidende banker, sparekasser og andelskasser d. 24. august 2008.

Banken har været noteret på Københavns Fondsbørs, men pga. omstændighederne omkring banken er handlen suspenderet. Inden konkurssagen mod Roskilde Bank var banken ifølge Finansrådet Danmarks 10. største pengeinstitut. I 2007 kom Roskilde Bank i søgelyset, fordi banken havde opkøbt sine egne aktier. Ifølge en revisionsrapport blev banken frikendt, selvom den havde overtrådt reglerne om indberetning til Finanstilsynet.

Forfatteren, bag succes TV-serien Matador, Lise Nørgaard blev inspireret af Roskilde Bank, og Korsbæk Bank fra Matador er derfor en fiktiv udgave af Roskilde Bank.

Krisen i Roskilde Bank
I samme periode, hvor Finanskrisen var i udbrud i Danmark, blev Roskilde Bank udsat for så store vanskeligheder, at banken endte med at gå konkurs. Efter et møde i juli måned meddelte ledelsen i Roskilde Bank d. 10. juli 2008, at det var en nødvendighed at nedskrive et væsentlig højere beløb end først beregnet. Grunden hertil var, at der var meget store tab på bl.a. det danske marked for ejendomshandel.

På den baggrund anmodede Roskilde Bank Nationalbanken om tilsagn om likviditet og Fondsbørsen om at overføre bankens aktier til en observationsliste. Nationalbanken gav en likviditetsgaranti på baggrund af en række betingelse, som bl.a. betød, at Roskilde Bank var nødt til at arbejde målrettet på et helt eller delvist at sælge banken. Desuden måtte likviditetsgarantien ikke anvendes til kommercielle formål.

Nationalbankens overtagelse
D. 24. august 2008 bliver Nationalbankens overtagelse af Roskilde Bank offentliggjort, da det ikke var muligt at finde en egnet køber. Der har ikke siden 1928 været en lignende situation, hvor Staten og Nationalbanken har overtaget en bank. Denne overtagelse er blevet kaldt historisk, og flere professorer vurderede dengang, at det ville dyrt for danskerne. Det blev anslået, at konkursen ville koste op til 6 milliarder kroner, men i værste fald kunne det løbe helt op til 37 milliarder kroner.

I det hele taget skabte krakket i Roskilde Bank stor mistillid til hele det danske banksystem, og man frygtede, at danskerne ville begynde at trække deres penge ud af de danske banker, hvis Nationalbanken lod Roskilde Bank gå konkurs.

På baggrund af konkurssagen i Roskilde Bank, er banken blevet til en afviklingbank. Det betyder, at alle bankens kunder på sigt skal finde en ny bank. Indtil da og imens afviklingen af Roskilde Banks aktiviteter finder sted, vil de tilbageværende kunder blive mødt med færre muligheder for at gennemføre helt almindelige bankforretninger.


Om 'Roskilde Bank: Fra etablering til konkurs - Læs historien her!' #171
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge