Lån penge

SU Lån: Alt om renter, tilbagebetaling, udbetaling vedr. SU lån

Er du studerende eller skal i gang med en uddannelse og synes, din SU er for lav, har du mulighed for at tage et SU lån, mens du er under uddannelse. Når du ansøger om et SU lån, er der nogle tidsfrister, som du skal være opmærksom på. Du er berettiget til et SU lån fra det tidspunkt, hvor du modtager SU, og ansøgningen om et SU lån foregår via minSU på SU Styrelsens hjemmeside.

I forbindelse med et SU lån får du tilsendt en låneplan i minSU, og her er der nogle klare frister for, hvornår du kan rette i planen. Du kan vælge at låne et mindre beløb end det, du har indskrevet i din låneplan, men du skal huske at foretage ændringen senest d. 15. i måneden før, du ønsker at få pengene udbetalt.

3 former for SU lån  (beløb er angivet i 2011 satser)
Der findes 3 forskellige former for SU lån alt efter, hvilken situation du står i. Det almindelige SU lån kan optages af alle, som modtager SU, og satsen herfor er 2.755 kr. pr. måned.

Har du børn og har behov for at låne lidt ekstra, kan du som forsøger låne yderligere 1.379 kr. om måned, så du i alt låner 4.134 kr. om måneden. Du kan dog også vælge kun at låne det supplerende beløb på 1.379 kr. Når du går på en videregående uddannelse, er din SU inddelt i SU klip, hvilket kan komme til at betyde, at du ikke har mere SU tilbage på det sidste år af din uddannelse. Her er der hjælp at hente, da du kan tage et slutlån på 7.105 kr. om måneden.

Når du går på en ungdomsuddannelse og er under 20 år, afhænger din SU af dine forældres indkomst. Der er nogle særlige regler, som gør, at du i nogle tilfælde kan få forhøjet dit SU lån, men du kræver dog, at du ikke får den højeste sats for SU. For at høre mere om disse regler skal du kontakte SU Styrelsen.

Udbetaling af SU lån
Ligesom den almindelig SU bliver et SU lån udbetalt via din NemKonto, og pengene er til din disposition den sidste bankdag i måned. SU og SU lån bliver altid udbetalt forud. Fra du har godkendt låneplanen og til, du modtager den første udbetaling af lånet, går der max 14 dage. Når du har fået tildelt et SU lån, kan du i princippet selv bestemme, hvor meget du vil have udbetalt om måned, og du kan i en bestemt måned vælge ikke at få udbetalt noget fra lånet. Du skal bare ændre beløbet i din låneplan på minSU senest d. 15. i måneden før, du ønsker at få pengene udbetalt.

Du skal være opmærksom på, at der ikke skal betales SKAT af din SU, så hvis du låner 2.755 kr. om måneden, får du hele beløbet udbetalt. Hvis du går på en erhvervsuddannelse, skal du altid give Økonomistyrelsen besked om dine praktikperioder ved at sende en kopi af din uddannelses- eller skolepraktikaftale. Din erhvervsuddannelse bliver først anset som afsluttet, når du har afsluttet dine praktikperioder, og du skal derfor først begynde tilbage betalinger herefter.

Tilbagebetaling af SU lånet
SU lånet bliver bevilliget af SU Styrelsen, men fra det øjeblik, hvor du skal betale lånet tilbage, er lånet overgået til Økonomistyrelsen, og SU Styrelsen har herefter ikke noget med dit lån at gøre. Alle spørgsmål i forbindelse med tilbagebetaling og renter skal derfor altid rettes til Økonomistyrelsen.

Når du har afsluttet din uddannelse, vil der gå lang tid, inden du skal i gang med at tilbagebetale lånet, idet tilbagebetalingen først begynder 1. januar et år efter udgangen af det år, hvor du har afsluttet din uddannelse. Det vil med andre ord sige, at hvis du bliver færdig med din uddannelse i juni måned 2010, begynder tilbagebetalingen først d. 1. januar 2012. Økonomistyrelsen sørger for at give dig besked i god tid, når du skal i gang med tilbagebetalingen.

Står du f.eks. i en situation, hvor du har gået på en uddannelse og fået SU lån, men er stoppet og starter på en anden uddannelse, så begynder tilbagebetalingen først, når du har færdiggjort den nye uddannelse.

Renter på SU lånet
Der tilskrives naturligvis også renter på et SU lån lige som ved alle andre typer af lån. Der vil hele tiden blive tilskrevet renter på dit lån, både mens du er under uddannelse, og når du er færdiguddannet. Det betyder med andre ord, at du betaler renter af de renter, som er lagt oven i lånet gennem hele perioden.

Mens du er i gang med din uddannelse er renten på SU lånet 4 % om året, men når du er færdig, stiger renten en lille smule. Renten bliver efter endt uddannelse tilskrevet efter diskontoen plus et lille tillæg på højest 1 %, men det kan også være, der bliver trukket et lille fradrag. Det er dog op til regeringen at bestemme, om der er tale om et fradrag eller et tillæg. Bestemmelsen heraf kommer hvert år, når Finansloven skal forhandles og fastsættes.


Om 'SU Lån: Alt om renter, tilbagebetaling, udbetaling vedr. SU lån' #199
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge