Lån penge

Pengepolitik: Lempelig og stram pengepolitik

Pengepolitik er den politiske strategi, som har til formål at ændre renten for at få indflydelse på den økonomiske aktivitet. I de tilfælde hvor renten er høj, vil der være en lavere økonomisk aktivitet i forhold til, hvis renten er lav. Når man fører pengepolitik, foretager man ændringer i udbuddet af penge, som medfører, at renten enten sænkes eller hæves. Disse ændringer vil påvirke befolkningen, erhvervslivet, investeringer samt befolkningens forbrug.

Lempelig og stram pengepolitik
Der findes to forskellige former for pengepolitik, som kan bruges enten, hvis der er et ønske om at sætte gang i økonomien, eller hvis der er behov for at sætte en dæmper på en økonomisk positiv udvikling.

Hvis der skal sættes gang i økonomien, er der tale om lempelig/ekspansiv pengepolitik. Renten bliver sat ned, og befolkningen vil få flere penge mellem hænderne, og de kan dermed få et merforbrug. På grund af merforbruget vil der komme en vækst i BNP, men den lempelige pengepolitik har desværre den negative konsekvens, at betalingsbalancen bliver forringet pga. øget import. Derfor kan det siges, at lempelig pengepolitik er god til at sætte gang i økonomien, men den er meget dårlig at gøre brug af i forbindelse med højkonjunktur.

Hvis der i en længere periode har været højkonjunktur, og der er brug for at ligge en dæmper på økonomien, så gør man brug af den stramme/kontraktive pengepolitik. Renten hæves, og det medfører, at befolkningen får lyst til at spare op, og lysten til at låne penge falder.

Pengepolitikken i Danmark
I Danmark er det Nationalbanken som i samarbejde med de økonomiske ministre i regeringen, der har ansvaret for at føre den danske pengepolitik. I og med Danmark er medlem af ERM2 er hovedformålet med pengepolitikken i Danmark ikke at føre en stram eller lempelig politik i forbindelse med den økonomiske udvikling. Nationalbanken skal hele tiden sørge for at holde den danske krones valutakurs stabil i forhold til euroen. ERM2 er en mekanisme inden for valutakurser, hvor der er fastlagt nogle retningslinjer for, hvor meget en valuta må svinge i forhold til euroens valutakurs.


Om 'Pengepolitik: Lempelig og stram pengepolitik' #198
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge