Lån penge

SDO Lån: Særligt Dækkende Obligationer med sikkerhed i ejendom

SDO står for Særligt Dækkende Obligationer, som er kendetegnet ved en sikkerhed for lånet i pant i fast ejendom. Faktisk betyder det, at alle realkreditinstitutternes lån er baseret på disse SDO-principper. Tidligere var det kun realkreditinstitutterne, der kunne tilbyde SDO-lånene, men siden d. 1. juli 2007 har bankerne haft mulighed for at udstede SDO-baserede obligationer på lige fod med realkreditinstitutterne.

Efter denne regel er trådt i kraft, skal det enkelte realkreditinstitut eller den enkelte bank holde skarpt øje med værdien af pantet i hele løbetiden på lånet. Skulle det ske, at der kommer et meget kraftigt boligprisfald, som bevirker, at lånet overstiger 80 % af boligens handelsværdi, så er det et krav, at banken eller realkreditinstituttet skal stille en ekstra sikkerhed overfor ejerne af obligationerne.

I forbindelse med de nye SDO-lån er der ikke længere nogen direkte sammenhæng mellem obligationer og lånet. Du låner stadigvæk pengene til en aftalt rente, men du kan ikke længere kontrollere renten ved at kigge i avisernes kurslister. Det betyder med andre ord, at renten kan blive fastsat forskelligt fra kunde til kunde, men det afhænger af den enkelte kundes forretningsomfang med banken samt kundes kreditværdighed lige som med helt almindelig lån i banken.

2 typer SDO-lån
Der findes 2 typer af SDO-lån. Den ene type kender du fra de almindelige realkreditlån. Her kan du låne op til 80 % af din boligs handelsværdi, og løbetiden på lånet må højest være 30 år.

Den anden type SDO-lån er der ingen grænse for, hvor længe løbetiden skal være, og der er heller ikke fastsat en grænse for, hvor mange afdragsfrie år du kan få. Dog skal de stadig være fastsat en grænse for, hvornår renterne på lånet skal være betalt tilbage. Frem til d. 1. juli 2009 var det kun muligt at låne 70 % af handelsværdien, men efterfølgende er dette sat op til 75 %.

Fordele ved et SDO-lån
Nogle af fordelene ved de disse SDO-lån er, at bankerne og realkreditinstitutterne har bedre muligheder i forbindelse med markedsføringen af de mere kreative lånetyper. Dette betyder, at du som låntager får nogle flere valgmuligheder. Faktisk kan du få lavet et realkreditlån, der strækker sig over 100 år, hvor du kan få en afdragsfriperiode i de første 20 år af løbetiden.

Har du en god og troværdig kreditværdighed, har du mulighed for en lavere rente i forhold til de låntagere, som har en anstrengt og presset økonomi. Politikkerne mener, at SDO-lånene vil bevirke en bedre konkurrence på markedet, hvilket i den sidste ende vil give dig en lavere rente.

Ulemper ved et SDO-lån
En klar ulempe ved et SDO-lån er, at du som boligejer ikke længere har nogen muligheder for at gennemskue, hvor meget banken eller realkreditinstituttet i virkeligheden tjener på dig. Dette kan udbrede en usikkerhed blandt låntagerne. Samtidig bliver det mere uoverskueligt, og det kan i værste fald medføre en indirekte begrænsning på konkurrencen inden for denne type lån.

Da det nu er muligt at få fastsat rente individuelt i stedet for en fast rente på alle realkreditlån, kan der opstå en risiko for, at du som låntageren sammen med de andre forbrugere på markedet bliver opdelt i 2 grupper alt efter, hvor god en økonomisk situation du sidder i.


Om 'SDO Lån: Særligt Dækkende Obligationer med sikkerhed i ejendom' #207
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge