Lån penge

Kreditkortets historie: Fra starten til online betaling

Mennesket har gennem flere hundrede år udvekslet værdier til fordel for varer og ydelser. Først var betalingsmidlet dyr, senere guldmønter, og i dag sker der fleste værditransaktioner ved hjælp fra et lille firkantet plastikkort. Kreditkortet bliver brugt hver dag af millioner af købelystne forbrugere hele verden over. Men de færreste ved hvor kreditkortet kommer fra, og hvordan det har udviklet sig som betalingsmiddel gennem adskillige årtier.

Helt grundlæggende har kreditkortet dog ikke ændret sig meget. Grundprincippet er stadig, at kreditkortet giver dig lov til at købe varer eller ydelser, som du som kortholder lover at betale for, indenfor den tids- og kreditramme der er fastsat for det kreditkort du bruger.

Kreditkortet opfundet i USA
De første kreditkort så dagens lys i begyndelsen af 1900-tallet, hvor især olievirksomheder begyndte at udstede deres egne proprietære kort. Disse tidlige kreditkort, som kun kunne bruges i meget begrænset omfang, gav indehaveren lov til at købe varer og ydelser på kredit, hos de virksomheder der dengang tog imod kortene.

De første bankudstedte kreditkort kom i 1946. Kortene var lavet af pap eller papir. Hovedarkitekten bag de første kreditkort var en bankmand fra Brooklyn i USA, ved navn John Biggins. Hver gang korthaverne brugte deres kreditkort, blev regningen fra købmanden sendt til John Biggins’ bank. Så betalte banken købmanden, og opkrævede senere betaling fra kunden. I starten kunne Biggins’ kort kun bruges lokalt, og kortindehaveren var naturligvis forpligtet til at oprette en konto i banken, for at få lov til at bruge kortet.
Diners Club kom til i 1951, og var den første virksomhed som kommercialiserede kreditkortet på globalt plan.

Skiftet til kreditkort af plastic
I 1951 havde Diners Club udstedt flere end 20.000 kreditkort af pap. Ti år senere blev alle Diners Clubs kreditkort udskiftet med plastikkort.

American ExpressPlastikkortet fik sit endelige verdslige gennembrud i 1958, da et nyt betalingskort, beregnet til rejse- og repræsentationsudgifter, så dagens lys. I 1959 indførte American Express det første plastikkort, som også kunne bruges til at betale med lokal valuta i andre lande. American Express var med andre ord de første til at introducere et verdensomspændende kreditnetværk. 1958 var også året hvor Visa-kortets forfader, BankAmericard, blev introduceret på det amerikanske marked.

Kreditkortet i dag
Siden kreditkortet blev opfundet, har det lille kvadratiske plastikkort gennemgået en omfattende standardisering. I dag er der fælles regler, som de fleste udstedere skal overholde. Blandt de mest kendte standardiserede korttyper er American Express, MasterCard og Visa. Har du et af disse kort, eller måske dem alle sammen, kan du være sikker på, at du kan betale for varer og ydelser, uanset hvor i verden du befinder dig.

Teknologien i moderne kreditkort er også forbedret med henblik på at gøre kortene mere sikre for forbrugerne. Udviklingen har blandt andet medført, at mange kreditkort i dag er udstyret med en chip, som krypterer kortets informationer.

Alt i alt er kreditkortet et utroligt bekvemt betalingsmiddel, som giver dig langt mere frihed, i forhold til andre betalingsmidler, som kontanter eller checks.


Om 'Kreditkortets historie: Fra starten til online betaling' #169
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode lånemuligheder herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).
Lån penge nemt og hurtigt. Se dine lånemuligheder her.

Du kan ansøge om et lån ved en af disse låneudbydere. Ansøg gerne flere forskellige, så kan du efterfølgende sortere i dine lånetilbud

 

Laan-penge-her.dk
  Løbetid Lån op til Alder   Laan-penge-her.dk
  D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt! 12-72 måneder +20 år
Læs mere
D:E:R - Få et quicklån og lån op til 15.000,- lynhurtigt!
D:E:R kontant lån, tilbyder at låne dig op til 25.000 kr. her og nu, ingen selvangivelse nødvendig.
 
  Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her. 24-72 måneder +20 år
Læs mere
Lån op til 25.000 kr. med et L’EASY lån. Ansøg nu. Klik her.
Lån op til 25.000 kr. Med et L’EASY lån kan du købe lige hvad du drømmer om!
 
  Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit 12 mdr. Kassekredit
+21 år
Læs mere
Ferratum kviklån - Enkel og sikker kredit
Ferratum tilbyder kviklån fra 500 til 3.500 kr. uden sikkerhed. Lån kan søges af alle, der er er fyldt 21 år, har folkeregisteradresse i Danmark, er kreditværdig og som ikke er registreret som dårlig betaler i Debitor Registret eller RKI.
 
  Santander bank 12-120 måneder + 25 år
Læs mere
Santander bank
Med et Privatlån hos Santander kan du gøre lige hvad du vil - lån trygt mellem 5.000 og 200.000 kr. til en rente fra bare 6,20% og kom videre med dine planer nu.
 
  Hotlån 12 - 72 måneder + 25 år
Læs mere
Hotlån
 
  Robotlån op til 80 mdr. + 18 år
Læs mere
Robotlån
Lån op til 50.000 kr med et robotlån. Lån fra du er 18 år gammel.
 
  Turbolån 30 dage - kan udvides. + 20 år
Læs mere
Turbolån
Op til 20.000 kr. hurtigt med et turbolån
 
  Nordiclån 12 - 80 mdr + 20 år
Læs mere
Nordiclån
Op til 50.000 kr. med et lån fra Nordiclån
 
  BankNorwegian Op til 15 år + 25 år
Læs mere
BankNorwegian
Op til 200.000 kr. med et lån fra BankNorwegian
 
lån penge